БЕОГРАД КАО ЛАС ВЕГАС

Недавно смо имали више позива да присуствујемо венчањима као судски тумачи. Што на страни младе, што на страни младожење. А, све чешће, и за једног и другог будућег супружника. Рекло би се, ништа неуобичајено.

Међутим, на једном од последњих венчања, на ком смо присутвовале колегиница судски тумач за румунски језик и Ребека Божовић за енглески, одважили смо се и упитали матичара о чему се ради. Зашто има све више венчања у доба Короне у Србији у ком учествују странци?

Одговор нас је изненадио! Наиме, од како су се многе околне земље затвориле и великом броју држављанстава, да се тако изразимо, није дозвољен улазак ни по ком основу због епидемиолошких мера заштите националних држава, постало је немогуће да се, на пример, једна Румунка уда у својој земљи за Американца. Њему, једноставно, у овом тренутку (а тај тренутак траје предуго за укус нове младе), није дозвољен улазак у Румунију. Стога се будући млади брачни пар запутио, где…на највећи претраживач на свету! Ту је сазнао да је једна од земаља у окружењу рада да прими (уз негативан ПЦР тест) и њу и њега. И, voila! Here they are. Пред матичарем једне београдске општине. Збуњен он, збуњени ми судски тумачи. Супружници нису нимало збуњени, веровали или не. Они раде оно што су наумили и, чак, изгледа ми да им је постало драго што су надмудрили пандемију, мере, свет, питај Бога кога. Смешкају се и задовољно обављају завете пред нама.

У кратком разговору, након обавезног честитања, чујемо од њих да им се овде допада, да су ту већ два месеца док нису прибавили сву потребну документацију (а те документације за ове прилике има ихахај), те да ће након што изваде Извод из листа венчаних у недељи након венчања, бити могуће да Лос Анђелес становник и амерички држављанин, отпутује са својом новопеченом супругом у њену отаџбину Румунију, где ће се венчати, како су испрва и желели и намеравали, а што сматрају правим венчањем – у цркви. Православној.

У разговору са матичарем, разумели смо да је младенцима који код њих долазе најчешће веома драго што су ту, као и да им се свима листом допада код нас. Кажу да су задовољни тиме што су људи ведри, насмејани, кафићи пуни, цене подношљиве, а мере благе, те да ни мало не маре за Корону, јер умеју да се чувају. А, ето, успели су да обаве и један од „најважнијих и најхуманијих послова у животу“ – како им преводимо нашег Душка Радовића током церемоније венчања.

„Желимо да вам буде лепо, да вам траје дуго, да се радујете једно другом, да живите са уверењем да сте данас обавили један од најлепших и најхуманијих послова у свом животу…“

+38163309050