КОНСЕКУТИВНИ ПРЕВОДИ

УКОЛИКО ИМАТЕ ПАРТНЕРЕ ИЗ СВЕТА, ИЛИ ВИ ИДЕТЕ НА САСТАНАК ГДЕ ЋЕ ВАМ САГОВОРНИЦИ БИТИ СТРАНЦИ, КОНСЕКУТИВНИ ПРЕВОД ВАМ МОЖЕ ПОМОЋИ ДА РАЗУМЕТЕ ВАШЕ САГОВОРНИКЕ БЕЗ ГРЕШКЕ, ИЛИ ДА ВАС ВАШИ САГОВОРНИЦИ РАЗУМЕЈУ У ПОТПУНОСТИ.

ШТА ЈЕ КОНСЕКУТИВНИ ПРЕВОД?

Под консекутивом се мисли на активност када преводилац слуша оног који говори, памти шта саговорник говори (или хвата белешке) и када саговорник заврши реченицу или више реченица, преводи на циљани језик. Код консекутивног превођења преводилац седи/стоји поред говорника и за њим преводи говор по унапред договореним деловима.  

Пожељно је да консекутивни преводилац пре самог чина превођења буде упућен у тематику, као и да се упозна са учесницима самог скупа где се врши превођење, а посебно је важно да се прецизно договори са особом чији ће говор преводити како би се што више детаља о теми превођења сазнало на време. Консекутивни преводилац је веома одговоран део састанка, с обзиром да од доброг превода може да зависи и исход самог састанка.  

Будући да окупљенима преноси говорникове идеје које морају на циљаном језику бити беспрекорно представљене, мора поседовати вештину јавног наступања. Даље, усмени преводилац треба да има довољно искуства у оваквом раду, да буде смирен и фокусиран на говор и његову интерпретацију. Пожељно је да буде довољно репрезентативан и у складу са приликом у којој преводи, пристојно одевен.

КАДА АНГАЖОВАТИ КОНСЕКУТИВНОГ ПРЕВОДИОЦА?

Услуга консекутивног превода се чешће користи за састанке или сусрете, где учествује мањи број људи. То, на пример, могу бити различити панели, тренинзи, сесије и слични догађаји. За догађаје где учествује више људи, може бити неопходно или са становишта резултата боље да се користе услуге симултаног преводиоца или више њих.

С обзиром да нисте дужни да знате који вид превођења је погодан за ваше потребе, предлажемо вам да контактирате агенцију Абер и мар на наш е-маил или путем телефона, како би вам наши менаџери изашли у сусрет и дали неопходне савете.

+38163309050