СИМУЛТАНИ ПРЕВОДИ

ДА НЕОМЕТАНО ПРАТИТЕ ГОВОРЕ НА СТРАНОМ ЈЕЗИКУ И ДА МЕЂУНАРОДНА ПУБЛИКА РАЗУМЕ ВАШЕ.

ШТА ЈЕ СИМУЛТАНИ ПРЕВОД?

Симултани превод, као што и сама реч каже, подразумева директан превод говора с једног на други, циљани језик, паралелно са одвијањем говора. Веома захтеван тип превођења, који изискује искусног преводиоца и посебну опрему. Најчешће се користи на важним догађајима којима присуствује већа група људи, као што су скупштине, међународни састанци, међународна суђења и слично. Циљ симултаног превођења је да се људима са различитих говорних подручја омогући да прате и активно учествују у активностима на састанцима и дешавањима великих група људи.

КАДА АНГАЖОВАТИ СИМУЛТАНОГ ПРЕВОДИОЦА?

И консекутивно и симултано превођење спадају у групу усмених превода, међутим постоје разлике између њих. Прва разлика је да се симултано превођење користи на састанцима већег броја људи са различитих говорних подручја. Када су у питању састанци са малим бројем људи, довољно је обезбедити консекутивног преводиоца. Друга, веома битна разлика, је да симултано превођење захтева посебне услове. Потребно је обезбедити посебне кабине за преводиоце, које им омогућавају неометано слушање говора и истовремено репродуковање превода. Ту долазимо до треће разлике- искуство и умеће преводиоца. Овакав начин превођења захтева изузетну концентрацију и врхунско познавање циљаног језика од стране преводиоца. Нису сви преводиоци адекватни за симултано превођење. На крају, због своје захтевности, симултано превођење обично траје знатно краће од консекутивног, па је пожељна замена симултаног преводиоца на сваких пола сата, до сат времена.

Предност симултаног превођења је управо та истовременост превода са говором, која значајно штеди време, те је погодна за строго временски ограничене састанке и дешавања. 

У преводилачкој агенцији Абер и мар на располагању су вам врхунски, искусни, сумултани преводиоци за више светских језика. Уколико нисте сигурни који тип усменог превода ће адекватно задовољити ваше потребе, будите слободни да нас контактирате и потражите савет.

+38163309050